Duikscholen

Blue Ocean Dive Resort

Blue Ocean Dive Resort is gesitueerd in Umkomaas, Zuid-Afrika. Gerund door Gary en Nicky, evenals de accommodatie die zich boven de duikschool en naast het restaurant bevinden. 

Er wordt gedoken in Aliwal Shoal, deze staat in de top 10 duiklocaties van de wereld. Aliwal Shoal staat wellicht nog het meest bekend om het duiken met haaien. Hieronder een beknopt overzicht van welke haaien in welk seizoen te vinden zijn:
Maart – oktober: grote gitaarhaai
Mei – september: schemerhaai
Mei – november: bultruggen
Juni – november: zandtijgerhaaien (paargebied)
Oktober – maart: hamerhaaien
November – mei: tijgerhaaien en stierhaar (Zambezi haai)
December – februari: walvishaaien
December – mei: witpuntrifhaaien
Gehele jaar: (pelagische) zwartpunthaaien, dolfijnen en schildpadden

Hier is het ook mogelijk om met Nitrox te duiken, mits je hiervoor bent gekwalificeerd uiteraard. Bij Blue Ocean zijn er ontzettend veel opties te bedenken om te gaan duiken. Zo kun je een reef & shark dive doen of bijvoorbeeld een baited shark dive. Hieronder staat meer informatie over de bekendste duiksteks en de baited shark dive.

Cathedral (19-27 m)
Wellicht de bekendste duikstek in Aliwal Shoal. Cathedral ligt aan de rand van Aliwal Shoal. De diepte loopt uiteen van 19m op het plateau tot 27m op het diepste punt. Cathedral is eigenlijk een soort grot waarbij in het plafond een groot gat is weggeblazen. Hierdoor heb je een mooie lichtval van bovenaf de grot in. Van juni - november vindt je hier over het algemeen zandtijgerhaaien die paren in dit gebied. Buiten dit seizoen om kun je hier de ananasvis en de paper fish vinden.

Baited Shark Dive
Zonder kooi tussen de haaien dobberen. Zet je angsten opzij en geniet van deze schitterende wezens. Tijdens de baited shark dive wordt er een soort open boei in het water gehangen met visafval. Door de geur van de vis komen de haaien, die ontzettend nieuwsgierig zijn, kijken. En voor je het weet ben je omringt door de haaien. Naast haaien zie je uiteraard ook de Remora vissen die alles opeten wat de haai loslaat. Dit is een ondiepe duik waarbij je met alle duiker in een halve cirkel om de boei op 5-10 meter diepte blijft hangen. De watertemperatuur is gemiddeld 24 graden Celsius het grootste deel van het jaar, de temperatuur zakt nooit verder dan 16 graden Celsius. De koudste maanden zijn juli t/m september.

Blowing Bubbles

Blowing Bubbles is gesitueerd in Ponta D’Ouro, Mozambique. De duikschool wordt gerund door Mike Mould. Het is een kleine duikschool met slechts 1 boot. Hierdoor ben je verzekerd van een persoonlijke aanpak. Daarnaast is de locatie van Blowing Bubbles zo dichtbij het strand dat de duikers hier lopend naartoe kunnen. Bij alle andere duikscholen in Ponta D’Ouro wordt je gebracht met een tractor. Er zijn ongeveer 28 verschillende duiksteks waar wordt gedoken met dieptes variërend van 9 tot 46 meter.

Pinnacles (30-35m)
Wereldberoemde duiksite als het gaat om duiken met haaien. Hier heb je een goede kans om tot wel negen verschillende haaiensoorten tegen te komen. Je kunt hier de volgende haaiensoorten tegenkomen: tijgerhaai, stierhaai, zwartpunthaai, zilverpunthaai, schemerhaai, spinnerhaai, javahaai, luipaardhaai, grijze reefhaai en de gracieuze hamerhaai.

Doodles (15-18m)
Doodles staat bekend om de vriendelijke brasems die jou als duiker de kans geven om ze van dichtbij te bekijken. Hier vind je ook de Manta rog en tot wel acht verschillende soorten rog. Een toegankelijke duikstek met meer dan genoeg te zien. De watertemperatuur kan oplopen tot 27 graden Celsius in januari. De koudste maanden zijn juli, augustus en september met temperaturen tussen de 22 en 23 graden Celsius.

Liquid Dive Adventures

Liquid Diver’s is gesitueerd in Tofo, Mozambique. Liquid is gevestigd aan het strand. Op het terrein is ook de accommodatie gevestigd, met uitzicht op het strand en de zee. En tevens een restaurant, Happi, een (voornamelijk) vegetarisch/vegan restaurant waar je kunt ontbijten en lunchen. De sfeer is er ongedwongen en na het duiken loop je zo het centrum van Tofo in.

Marble Arch (14-19m)
Marble Arch is een schitterende duikstek die bestaat uit verschillende bogen van koraal en gesteente waar je onderdoor kunt duiken. Onder de bogen vind je een varieteit aan vissen, roggen en koraal. Maar je kunt er ook walvishaaien tegenkomen. Een mooie duikstek om je buoyancy te oefenen.

Manta Reef (19-26m)
Mogelijk de bekendste duikstek bij Tofo. Het rif is vernoemd naar de majestueuze Manta rog. Dit betekend echter niet dat dit de locatie is waar ze ook het meest gezien worden. Wel is dit de makkelijkste, minst diepe en meest vissige duikstek. Bovenop het rif bevinden zich een aantal schoonmaakstations waar veel grote vissen en roggen graag komen. Het rif wordt bevolkt door verschillende vissen, kleurrijke naaktslakken, murenes en schildpadden. De watertemperatuur in Tofo kan oplopen tot een heerlijke 28 graden Celsius. Koudste maanden zijn juli, augustus en september met temperaturen tussen de 23 en 24 graden Celsius.

Odyssea

Odyssea is gesitueerd in Vilankulo, Mozambique. Een duikschool aan het strand. Vilankulo is een wat luxer duikoord dan bijvoorbeeld Tofo. Duiken in Vilankulo wordt wereldwijd geroemd doordat de duiken plaatsvinden bij de paradijselijke Bazaruto archipelago, welke bestaat uit verschillende eilanden. De eilanden hebben allemaal parelwitte stranden, palmbomen en zijn omringd door een (aangenaam warme) helder blauwe zee. 

Two Mile Reef (max. 20m)
Aan de andere kant van Bazaruto ligt Two Mile Reef, hier vinden alle duiken plaats, op verschillende plekken op het rif.  Two Mile Reef biedt een grote biodiversiteit aan onderwaterleven en toegankelijk voor ieder duikniveau. De biodiversiteit bestaat onder andere uit drie verschillende soorten zeeschildpadden, de groene, hawksbill en Loggerhead. Daarnaast zijn er zes soorten haai te vinden, te weten: witpunthaai, zusterhaai, grijze rifhaai, zwartpunthaai, stierhaai en met een beetje mazzel de walvishaai. De watertemperaturen bij Bazaruto eiland kunnen oplopen tot bijna 29 graden Celsius. De koudste maanden zijn juli, augustus en september. De temperatuur schommelt dan tussen de 23 en 25 graden Celsius.